Магията на мартеницата в бяло и червено – втора част

Продължаваме статията за магията на мартеницата. Първата част може да прочетете тук.

Мартеницата е символ на искрени пожелания за здраве, дълъг живот и плодородие.

Всеки цвят олицетворява най-съкровени пожелания. Белият цвят е символ на невинността и чистотата. Червеният цвят е пожелания животът ни да бъде огрян от животворното слънце, от сгряващ сърцата огън, от силата на течащата кръв във всеки жив организъм. Синият цвят- цветът на небето, покрив на нашия дом-земята. Зеленият цвят е символ на плодородие и възраждане. Зеленият цвят е призив да съхраним прекрасната природа, която ни радва и храни, тя е въздухът който дишаме и прави човечеството безсмъртно.

Мартеницата притежава магическа сила.

На мартеницата се предписва божествена сила да пази всяко живо същество от злините, от лошотиите. За съжаление носителите на тъмните сили са хората. Мартеницата всяка пролет ни напомня, че душата ни трябва да е чиста, чувствата и делата ни да са в хармония с природата и вселената. Така около нас ще строи спокойствие, радост и любов.

Мартеницата е типичен български обичай.

Но тя се среща и при част от други народи. По пътя на мартениците бихме могли да гадаем за пътя на българите, довел ги до България.

Спокойно може да приемем, че мартениците са били завещани на българите от великите траки, което доказва здравия корен върху който са били присадени.

Мартеницата придобива все повече интернационално значение.

Няма народи, които остават безразлични към закачената мартеница и посланията  за здраве, дълъг живот и благополучие. Мартеницата ни внушава необходимост от борба на доброто срещу злото,  на новото срещу старото, на съграждащото срещу ретроградното.

В легендата за хан Кубрат извежда необходимостта от обединение, единомислие, братска обич, приемственост и зачитане на мъдрите, знаещите и можещите.

Мартеницата може да се приеме за насочващ пътеводител.

Както гълъбът или лястовицата са посочили пътя на братята към райското кътче на Балканите.

Мартеницата, развивайки се започва да включва и други символи с благопожелания.

Синьо мънисто срещу уроки, сребърна и златна пара за богатство и благополучие.

Мартеницата ни подсеща, че освен Вселената, нищо не е вечно.

Тя стои на ревера или  китката ни докато видим цъфнало дръвче или долетял предвестник на пролетта – щъркел или лястовица, които ни подсещат да обкичим цъфналите дръвчета със старите мартеници.

И така, здрави, живи и в благополучие да дочакаме следващите мартеници.

Коментари

Коментари

Show Buttons
Hide Buttons