fbpx

Пенсионери в Пловдив рисуваха нейрографики

Пловдив, 10 септември
Пенсионери от Пловдив рисуваха нейрографики, в рамките на проекта „Всеки може“. Проектът е на Национално сдружение за единство и партньорство, финансиран от Община Пловдив по компонент „Гражданска активност“.
Национално сдружение за единство и партньорство има вече традиция с проектите си и следва амбицията да помогне, да направи живота на пенсионерите в Пловдив по-интерсен, по- добър.
Верую на сдружението е, че българският пенсионер се нуждае от това да знае, че след трудовата си дейност може да се развива, да се забавлява, да пътешества и да бъде полезен за себе си и близките си.

Аз, Меглена Костова, сертифициран инструктор по Нейрографика имах възможността да се срещна в рамките на три дни с над 150 мъже и жени на възраст 60+ и проведох практически авторски уъркщопи по Нейрографика
с няколко пенсионерски организации и с клуба на хора с увреждания. Участниците се докоснаха до този интересен новаторски метод за позитивна промяна на живота ни с помощта на прости графични рисунки.

Голям интерес и завиден хъс, желание и талант показаха пенсионерите от Пловдив в рисуването на нейрографики. Освен, че създадоха красиви арт творения, хората от златната възраст работиха върху темата „Как да бъда полезен на себе си и околните“.

По време на рисуването, те изпитаха първите резултати от успокояване на ума и решаване на житейски проблеми . Така всяка работа на художника се превърна във вид психотерапевтичен процес.

Нейрографиката е не само красива рисунка, но и невербално общуване с тялото. Когато си поставяме задача, всичките идеи идват от главата и започваме да умуваме защо не винаги се получава. Причината е, че не слушаме тялото си.

Техниката на нейрографиката работи с емоционалните преживявания чрез тялото и дава възможност за лични прозрения.

През трите дни на рисуване екипът на проекта посети възрастни хора в район „Северен“, „Тракия“, кв. „Прослав“ и район “Ценрален“, както и групи на хора с физически увреждания. Всички те, освен че се забавляваха и докоснаха детето в себе си, създадоха творби, достойни и наредени в обща изложба. „Нашата цел е хората след трудовата си дейност да живеят пълноценен живот, да се чувстват полезни, да усмихват и дават спокойствие на своите близки и да правят всички онези хубави неща, за които не им е оставяло време преди това“, споделят организаторите от Национално сдружение за единство и партньорство.

Изглежда метода рисуване на Нейрографика грабна и младежи и хора на средна възраст, които надникваха върху рисунките на нашите баби и дядовци.