+359 896 7171 88 mail@megart.bg

Направи си сам мартеница от помпони – идеи от МегАрт ателие

Ето един лесен начин да си направите мартеници помпони от прежда.

Необходими инструменти и материали:

За изработването на помпоните и на мартениците от помпони са ви необходими бяла и червена прежда, пресукана прежда, конец, ножица, картон и силиконов пистолет или походящо лепило. Продават се в магазините за хоби или арт материали, дори в книжарниците.

Да направим помпони

Направете един бял и един червен помпон. Колкото по-голямо топче помпон искате да направите толкова по-високо трябва  да се получи навитият сноп прежда и толкова по-гъст – т.е. с повече прежда. Започва се като навивате повечко прежда на едно картонче или около 2 пръста. Много оригинален начин за израработване на помпон е преждата  да се навие около вилица.  Предимството на тази техника е, че чувствително се намалява времето. Основният недостатък е, че размерът на вилиците е ограничен. (Може да видите как се прави помпон от прежда на картинките стъпка по сръпка) Взимате тънък шивашки конец и яко го стягате и връзвате на възел в средата. Срязвате завитите краища на червения и белия бъдещ помпон и с ножица подстригвате стърчащите конци и се опитвате да ги оформите по-топчеста форма.

Да добавим шнурчето

Ако сте купили готов шнур от оплетени бяла и червена прежда (пресукан) направо правите панделка с желата дължина. Ако не сте – направете сами това така:  взимате бяла и червена прежда еднаква дължина, като връзвате белия и червения конец на възел, разтваряте ги и се получава дълъг конец с възела в седата. Започвате са ги завъртатате  стискайки краят им между пръстите си и навивате с едната въка надясно, а с другата в обратна посока. Като се стегне конецса и се получи напрежение от навиването и стане по-къс – хващате възела и пускате двата цвята да се оплетат.. Получава се пресукан двуцветен шнур, който трябва да завържете панделка.

Сглоби мартеницата

Залепете краищата на панделката в центъра на помпона с топъл силиконов пистолет или друго лепило, подходящо за материала.

Още идеи за мартеници с пъстри помпони:

Може в помпоните да навиете и други цветове прежда, или да смесите червени и бели прежди, така топчетата ще станат пъстри.

поръчайте от нашите
МАРТЕНИЧКИ

agsdix-null

традиционни МАРТЕНИЦИ

agsdix-null

уникалкни арт МАРТЕНИЦИ

agsdix-null

български, произведени от нас

Show Buttons
Hide Buttons

Нямате продукти в кошницата