Как се рисува Неврографика

Ако сте се срещнали с Неврографиката, то е вашето време да опитате
и може би да продължите с тази практика 

Неврографика е артерапия или графичен метод за трансформиране на действителността, на живота ви

Да рисуваш Нейрографика (Неврографика) е лесно, стига да спазваш последователността и някои правила. Не се изискват умения по рисуване. Необходими са ви лист хартия, маркер, цветни моливи и тема по която да рисувате. Започваме всяка рисунка с тема на нещо актуално, вълнуващо и важно за Вас в момента, в живота Ви. Така, всяка неврографична рисунка има цел и съдържание и насищане с лични емоции. 

Същността на метода е в неврографската линия: това не е спонтанно рисуване, макар да прилича на такова. За да излезете от програмирания си живот се опитайте да нарисувате непрекъснати вълнообразни линии, чийто форми не се повтарят във нито един участък. Трудно е да направиш една линия със свободно движение на ръката, като извивките и заоблянитята да не се повтарят. Пробвайте на лист хартия и ще се убедите, че не е лесно. Изисква се осъзнато управление на маркера и силна концентрация. Не става с отпускане на ума и ръката. А става със синхронизиране на двете. Колкото повече невролинии рисувате, толкова по лесно и естествено не се получава.

А рисуването е като влизане в медитация, увлича ви. В същото време се включват фини двигателни умения (финна моторика) на ръцете, свързани с невронните мрежи на мозъка. !!! Невронните импулси създават нови връзки между лявата и дясната част на мозъка.

Първите стъпки в рисуването на Неврографика наподобяват биолиния на синаптична картина. Синапсис е връзката между неврони, по която се изпраща информация под формата на електричен импулс и е в основата на функциите на човешкия мозък – ние учим, помним, разсъждаваме, взимаме решения и разбираме околната среда. Рисувайки неврографика ние намираме и изобразяваме тези неврони връзки, като позволяваме мозъкът ни да види физическо доказателство за нашата работа, над казуса с който работим. 

Благодарение на това процесът на неврографско рисуване е в състояние да създаде нови невронни връзки в мозъка и следователно да промени модела ви и процеса на мислене, и така да заработи бързо и точно за Вас.

Аз съм Меглена Костова и съм инструктор по Неврографика в България и супервайзър в Института по теория на творчеството

Тук ще ви покажа няколко стъпки от този метод. A как да рисувате Неврографика мога да ви науча в моите курсове.

СТЪПКА 1. Решавам темата по която ще рисувам

Когато рисуваме Нейрографиката, винаги има тема. Темата може да е абсолютно всичко което ви вълнува: проблем който не можете да разрешите, дълго отлагано решение, дългоочаквана почивка, бизнес проект, които не върви в график, взаимоотношения с колега или близък които искате да не ви дранзят илид а бъдат по-добри, искате д аобърнете внмнаие на здравен проблем, отлаган ремонт или мечта, която искате да се сбъдне.

СТЪПКА 2. Моята тема се появява на белият лист хартия

Белият лист винаги е предизвикателство за мен! Сега формулирам темата и трябва да я излея с ясната представа дали съм ядосана, целеустремена или притеснена.  Вдишвам дълбоко, запомням всички емоции и след това със замах ги изхвърлям на листа (рязко движа маркера, може и със затворени очи, без да контролирам логически ръката си за 3-4 секунди). Става истинска драсканица 🙂 .

СТЪПКА 3. Хармонизирам моята рисунка

Поглеждам листа и виждам многото пресечни точки на линиите, острите ъгли, които са се образували. Следващото действие е да ги заобля, омекотя, хармонизирам. В моята рисунка не трябва да има остри ъгли, така изглаждам противоречията в моите мисли, конфликтите в моята  тема. Някои дребни формички, които не позволяват да ги оформя, понеже са близо едно до друго, може да го запълня с черният маркер. 

Вие докато правите това ще се изненадате, колко е успокояващо и отпускащо. Това е едно от типичните следствия на процеса неврографика. 

Следете състоянието си: ако някакви мисли се появят по време на рисуване, оставете ги да се появят, наблюдавайте ги. С такъв вид рисуване много неща излизат на повърхността може да различите дори физически промени, усещания, може дори да ви се прииска да промените нещо в живота си, да смените апартамента си или работата си. Когато рисувате, вие общувате с рисунката си. Има техники в неврогафиката, които ще научите, ако имате интерес, и д аразберете как можете да моделирате проблема си, да нарисувате желаното бъдеще.

След няколко рисунки, много по-лесно ще закръглявате и няма да пропускате, ще почувствате лесно на кое място можете да направите малко закръгляне и къде по-плътно. Когато рисувате нейрографика ще усетите че ръката сама се отпуска, офромя и окрупнява. Това, между другото, е първият знак, че правите всичко както трябва. След като всички остри ъгли на рисунката са заоблени, вашият инструктор по нейрографика ще ви обърне внимание на пропуските, и тогава можете да продължите.

СТЪПКА 4.1. Свързвам се със света около себе си

Ние не можем да съществуваме отделно – трябва да общуваме със света, който ни заобикаля, да се впишем в него. Светът е бялата (чистата) част на листа и пространството извън него. За това трябва да разлея моята рисунка и на заден план, за да се свържа енергията извън листа. Това го правя чрез удължаване на стърчащите линии, рогчета, бабунки или просто чрез изтегляне на нови допълнителни линии, които да се насочват и излизат извън листа. Аз знам, че има енергия и ресурси в света около мен, които могат да ми помогнат в решаването на моя казус и искам да стигна, да се свържа с тях.

СТЪПКА 4.2. Добавям цвят и енергия в рисунката 

След като хармонизирах рисунката си и я свързах със света около мен, продължавам да я допълвам, въвеждам цветовете в определени правила и съчетавам ги в по големи форми. Така се появяват в рисунката ми съвсем нови по големи форми.

СТЪПКА 5. Вселенската енергия

Завършвам рисунката с линиите на полето. Това са неврографски линии, които минават през целия лист. Те ви свързват със света, с енергията, която е винаги около нас, нашата тема не е просто в един бял лист, тя е свързана с целия свят. Нейрографичната линия има точна характеристика: линия която в нито един участък не се повтаря и отива там, където не предполагате. Можем да я видим в силуетите на планините или континентите, крайбрежни заливи, преплитащите се вълни, линията на реките, гледани от птичи поглед… Моята задача е да отразя тези по-мащабни начертания върху листа. Това е етапът на синхрон с Вселената, привличането на енергия за реализация.

СТЪПКА 6. Фиксирам резултатите

На тази етап мога да “фиксирам” или добавя/оформя фигури като кръг, триъгълник и квадрат. Кръгът като символ на целостта хармонизира, триъгълникът, напротив, носи движение и динамика, а квадратът е стабилност и надеждност. Формите могат да бъдат намерени във вашата рисунка или просто да добавите отгоре. След това ги комбинирах с всички линии на картината.

СТЪПКА 7. Впечатление

Отстъпете назад или затворете очи, погледнете отново вашето изображение, ако искате, да добавите още линии или заоблете, удебелете нещо – няма ограничения или правила кога е завършена, просто трябва да ви харесва.

След първата си работа повечето от нашите рисуващи казват – Не мога да повярвам, че сам съм го нарисувал. И искат да опитат отново неврография. 

Решението на проблема ви понякога може да се освободи дори по време на рисуване, но със сигурност скоро ще видите резултати в мислите и в действителността ви.
Често чувам на следващия ден или по-късно Представете си, проблемът, който ме измъчва е решен!, или Постигнах каквото исках, или успях да кажа каквото трябваше, преборих страха или стреса. Споделяйте и вашите случки, опитности, целият свят има нужда от добри новини:)) така се променяме заедно!

Това дотук е един от алгоритмите на Неврогафиката. Това е алгоритъм за премахване на ограниченията: помага да се освободите от стрес, страх, да намерите сили да разплетете възела в себе си, да хармонизирате състоянието и да видите нови възможности. Можете да овладеете алгоритъма за около 4-5 часа. Това е вече умение и знание, което остава с вас за цял живот. Ползвайте го.

Има още 8 алгоритми които можете да изучите и ползвате за да направите живота си по добър.

Освен това, за да се затвърдят знанията, е важно да се практикува методът редовно. Обучението с инструктор по Нейрографика ви помага да усвоите метода правилно и да осъществите пълният му потенциал.

Участието в онлайн групи е удобно и лесно. Рисувате заедно, показвате вашите работи на инструктора и в група и получавате обратна връзка, напътствия, там можете да задавате въпроси, а инструкторът да отговаря. Затворените групи, до които ще имате достъп, са сериозен ресурс за вашетo обучение и растеж. Там се споделят рисунки, успехи и изживявания, видеоруоци.

Материалите и видео уроците по Нейрографика са защитени с патент и авторски права. Видеата са с информационна цел и не отразяват целия обем на темата и не могат да бъдат използвани за преподаване на други хора на метода.
Бъдете внимателни, качествено обучение по Нейрографика може да бъде осигурено само от официални сертифицирани инструктори. Подробна информация и визитки за българските инструктори и специалисти можете да видите в Фейсбук групата Нейрографика в България / Болгарии

За по-задълбочено изочаване трябва да започнете обучение в базовото ниво със сертифициран инструктур. Вече и на български език в https://megart.bg/nevrografika/ и на руски в Института по психология на творчеството Павел Пискарев https://www.neurograff.com/.

към курсовете МЕГА Нейрографика

Меглена Костова е сертифициран инструктор

към календара МегАрт Ценър

всички курсове и събития

Рисувайте заедно с мен, стъпка по стъпка, освобождавайте се, мечтайте, израстнете с Неврографиката!

Неврографиката
и как да работите с нея

\

инструктор

Бъдете изключително внимателни когато избирате своя инструктор. Сега има много хора, които се преструват на инструктори, които ви обещават някои нереалистични ефекти. Затова първо проверете в Фейсбук групата Нейрографика в България / Болгарии
за български сертифицирани инструктори  по  Неврографика  Можете да се свържете с руският Институт по Психология на Творчеството по всяко време и там също ще ви отговорят за всеки инструктор дали той наистина и е преминал цялото необходимо обучение или е някакъв шарлатанин, който просто се крие зад красивата дума „неврографика“.

\

технически умения

Първият риск е чисто технически. Ако сами сте се заели, първо трябва да научите основните принципи на работа, така, че ефектите от Нейрографиката да са добри, и ясно да разберете как работи и какво да очаквате от нея. Нейрографиката не е чудо, а съпровождане на вашите лични промени и постигане на цели. И за да бъде тази подкрепа ефективна, всичко трябва да бъде направено технически правилно. Следователно, като минимум, вземете основния курс „Базово ниво на нейрографиката“, за да сте сигурни, че правите всичко както трябва.

Show Buttons
Hide Buttons