Какво е мандала

Мандалата е енергиийна рисунка, медитация, молитва, хармония която променя нас и света около нас.

Мандалата е центърът на нашaта вселена. Всичко се развива около центърът и се разгръща със своите елементи и настроения, обстоятелства. Движение отвътре навън. Всичко е интуитивно. Правилата сте вие.

Да гледаш или сам да създадеш мандала, винаги има въздействие. Не заабравяйте, че една и съща мандала, ако се гледа с различно настроение или в друг ден, месец, може да въздейства по различен начин.

Рисуването на мандала  е процес на  успокоение на мисълта и себепознание.

Всеки може да рисува мандали.

За целта са нужни само цветни моливи и един квадратен лист.

Светът е кръг

Форми  на кръг откриваме в целия ни познат свят – нашата галактика, планетата ни, Слънцето, Луната, дори и сезоните или човешкият живот формират жизнен цикъл – кръг. Птиците вият гнездата си в кръг, паяците плетат кръгли паяжини, градовете тргват да се развиват архитектурно от центъра си, цветята са своебразни мандали, много цивилизации имат своите обредни традиции и календари във концетриран крър…

Кръгът е навсякъде, където има сила. Мандалата е модел на Вселената. А кръгът – символ на живота.

Целта на мандалата е

не само да събере вашата енергия, и да ви презареди, но и да ви изпълни с хармонията.

Днес вече е прието убеждението, че мандалата въздейства като осъзнаване, подобно на медитация, помага за фокусиране върху проблемите и създаване на подходящи условия за креативно мислене.

Дори психолога Юнг отделя много усилия в изследване на значението й и изказва мнението, че мандалата е психологически израз на съвкупността със себе си.
Изработването на мандала е проводник и на двете полукълба на мозъка, тя е и изкуство, и математика, и вид философия и познание. Рисувайки ние провокираме асоциативното мислене. А асоциациите водят до несъзнаваните чувства и мисли.

По своебразен начин мандала изразява, организира и структурира нашият вътрешен мир.

История

За източните Дзен мъдреци, кръгът е просветление.
В древните индийските книги едно от значенията на Мандала е картинно изображение на енергийното поле, което възниква от безграничните възможности на пространството. В превод от санскрит мандала означава кръг, обиколка, завършеност.
Мандалите и техни варианти присъстват в почти всички религии – Християнството, при индианските племена, при Евреи, Китай, шевиците в България, герданитте.
Всичко може да стане част от мадалата: като камъни, растения, животни, хора, планини, слънце, луна, вода, огън, къщи, лодки или и даже абстрактни форми и също цифри, триъгълник, квадрат и кръг.

Оцвети мандала

Мандалата е релаксиращ и забавен начин се създават хармонични изображения чрез рисуване на повтарящи се форми. Ако си е струва голямо предизвикателство и времепоглъщаща – опитайте първо с оцветяване на една от мандалите на Мега. Можете да използвате каквито цветове пожелаете моливи, бои или флумастри, в каквито искате съчетания. Ограничения няма.

Практичен съвет: Започнете от средата, за да не размажете или зацапате вече оцветеното с пръстите или дланта си.

мандала Воля

Запиши и разпечатай

мандала Желание

Запиши и разпечатай

мандала Благополучие

Запиши и разпечатай

Нарисувай своя мандала в 5 основни стъпки

R

Не забравяйте, че първата мандала изглежда трудна и може да е доста "крива".

R

Симетричната мандала, която най-лесно се взприема за съвършенна, изисква време и внимание.

R

Рисуването на мандала е пътешествие, съзерцание и себеопознаване.

R

Насладете се на рисуването и очаквайте резултатите.

Започни от центъра

Поемете си дъх намислете за какво или за кого е тази мандала.

Вземете черен маркер със средна дебелина.

Сложете в центъра кръгче, преплитащи се тиъглници или звезди. Това е вашето начало.

Симетрия

Може да си сложите с молив вертикала и хоризонтална помощни линии, които да се пресичат в центръра на мадалата. Елементите отляво и отдясно трябва са симетрични, доколкото е възможно.

Повтарящ се символ

Избери завъртулка или познат символ като листо, сърце, дъга, острповърха шапка, триъгълна или друга фигура, която да се поватя на следващия и после друга за по-следващия растящ кръг на вашата мандала.

Следвай интуицията си

Използвай елементи и символи както го усещате в моента или накъдето мислите ви водят. В кръг и с повтаряемост – всичко се хармонизира. Оставете интуицията да ви води – линии, островърхи замъци, копчета, полумесеци, пресечни пътища… всичко е позволено.

Всеки кръг трява да е завършен

Не бързайте насладете се на магическата плетеница, която се появява на листа.

Когато мандалата позапълни листа и ви харесва как стои в него, можете да сложите довършващи елементи, рамка или друго, и да започнете да оцветявате.

Цветовете да бъдат както ги усещате. Вашата енегрия и мисли вече е на листа.

Елементи и идеи, къде да ги намерим

 Дзен завъртулките, които виждате, са подбрани, нарисувани и подредени от Мега, и може даги ползвате за идеи за елементи, които да повтаряте в мандалите си. 

Всичко, което ви хрумва или излиза изпод молива ви може да е елемент в малдалата.  Не се притеснявайте опитвайте смело!

Мандала на дете на 6 години. Доста е забавна нали:))

Картина мандала е прекрасен подарък

Научете повече за енергиййните рисунки

Мандалата е част от Сакралната геометрия, която е приложна наука, която се занимава с формите, структурите и съотношенията по които е създаден и функционира света. Това е езикът на Вселената, чрез който Тя се свързва и общува с нас.

Ще се научите д арисувате мандали, дървото на живота, да структурирате света си, дзен рисунки и т.н.

СЕМИНАР
Сакрална геометрия в 7 рисунки

Научете повече >

Енергийните рисунки са ефективен начин сам да влияете на живота си, на подсъзнанието си, на посоката в която се движите.

Друга такава техника е Нейрографиката.

Нейрографиката е уникален метод на рисуване и лесен за разбиране! Арт техника за решаване на проблеми свързани със стреса, болката, тревогата и други ограничения в живота. 

КУРСОВЕ
Нейрографика

Научете повече >

Show Buttons
Hide Buttons