Какво е в същност рисуване с помоща на дясното полукълбо?

мисссссссПо какво се отличава дясното полукълбо от лявото

Известно е, че човешкият мозък има две полукълба: ляво и дясно. Природата ни е направила много по-интелигентни и уникални от другите същества , разделяйки функциите на двете ни полукълба. Лявото – решава задачи, свързани с анализ, контрол, планиране, стратегическо мислене, обработва точна информация, програмира звуците на разбираем език. Дясното – образува цялостна съзерцателна визия, емоционална, чувствена, по-близка до тялото, издава писъци, стонове, възторжени реакции „Уау” или „Ах”.

Когато ние сме ангажирани с изчисления, планиране, стратегия в които работи левият режим на мозъка, емоционалното, чувствено, ирационално дясно мислене ни пречи. То не ни позволява да се концентрираме върху конкретната задача и подробностите. Представете си, че правите счетоводен отчет, в същото време се чува задушевна музика, която е в състояние да предизвика силни емоции, дори сълзи. Това са различни функции и нашият мозък и за да не харчи енергията си и за двете, той регулира активността на двете мозъчни полукълба.
Например едно дете плаче горчиво заради обида или болка, а родителят в този момент се опитва да разбере от него какво точно се с случило. Но емоциите в този момент са се покачили и не позволяват да заработи рационалния речеви център, детето не може да каже нищо, докато не се успокои.

Как се случва това?

Ние сме уникални: кръвта, като постъпва към полукълбата, дава доминиращата активност на едното от тях, въз основа на задачите, които ни дават на “датчиците-сензори”: очите, кожата, носа и т.н. Когато зрителните анализатори получат точна информация за някакъв обект в далечината, на който трябва да се обърне внимание – да се разгледа и да се реши какво да се прави с него. През това време към лявото полукълбо има кръв прилив, и то се намира в състояние на активност.
Ако вземете в ръцете си котенце и го притиснете към гърдите си, преминавате към чувствата, чрез визуално наблюдение на цвета на козината, на фините усещания при допира, топлина и приспивното мъркане. Активира се дясното полукълбо и, разбира се, по това време намалява активността на лявото полукълбо, тъй като в тази ситуация преработването на точна информация не е необходимо и организмът пести запасите от енергия.

Алфа ниво

Същестува режим, наречен алфа ритмика. При него активността на мозъчните полукълба е еднаква, този режим може да бъде проследен преди сън или веднага след събуждане. Този режим се нарича транс, неутрално положение на работата на полукълбата, в „празноти съзнание” идват свежи идеи, организмът възстановява своите сили и т.н.
За съжаление, за да оцелеем в нашето общество, ние трябва да се справяме и обработваме много информация. При доминиращо ляво полукълбо, дясното се намира в потиснато състояние, особено при притежателите на интелектуални професии. По този начин, в дясното полукълбо рядко навлиза кръв, което в крайна сметка води до атрофия на кръвоносните съдове.
В режим на алфа ритмика попадаме много рядко. Съзерцателен режим се активира малко. Работи само аналитичният, неикономичния режим на работа на мозъка, която изисква много енергия, глюкоза. Но като попадне в атмосфера, където не е необходима концентрация на вниманието, например, в парка с пъстри есенни дървета. Там съзерцавате цялата картина, разфокусирате зрението си, преминавайки в режим на съзерцание, някак си бързо се възстановяват силите.

А сега за това, как да рисуваме с помощта на дясното полукълбо

Рисуване с лявото полукълбо се преподава в академичните училища. Гарантирано дава резултат – рисува се с високо качество на картината чрез анализ. Тук се ползват много знания, с помощта на схема и предварителена скица. Недостатъкът е: много дълъг е процесът на обучение. Поради това има още един недостатък – понякога в учебните рисунки липсва емоционалната част и чувствата. За такава работа ще кажат: “Картината е красива и точна, но не докосва душата”. И за това след обучението не всички продължават да изразяват себе си в областта на изкуствата.

Курса по рисуване с помощта на дясното полукълбо – е краткият път за придобиване на тези знания. Само за четири дни вие можете да обучите вашият мозък осъзнато да превключва в десният си режим, режима на твореца. За начало са нужни само четири основни умения и наколко хитринки които ви помагат по време на обучението. Със сигурност процесът е вълнуващ и лесен за научаване. След освояването на тези простички умения, курсистът може да рисува реалистично картините по няколко часа, забравяйки за времето, намирайки се в десният си режим на мозъка. Така за много крадко време вие придобивате уменията и начина по който виждат и мисли художниците. А дали ще станете художник, зависи само от вас!

Истината е, че и двата вида обучение по рисуване са добри. Ако имате време да се обучавате и мислите с изящните изкуства да е свързана вашата професия, то тогава академичното обрасование е за вас. Но не изключват нашите курсове. В тях ще наичите интересни, алтернативни техники и подходи към творческото мислене.

Ако нямате намерение да посветите целия си живот на рисуването, а мислите това да е ващето хоби то по-добре да изберете курсовете по рисуване с помоща на дясното полукълбо.

“Отключи художника в теб – басово ниво” в който се учим да рисуваме реалистично, вярно и точно с молив.

“Отключи художника в теб – въображение” упражняваме умението да рисуваме по памет и освобождаваме и развихряме нашето въображение.

“Отключи худижника в теб – цвят” курса в който изучаваме цветознанието или какво е това цвят според двата режима на мислене. Ще научите как ги възприемате и как да ги получавяте и прилагате в реалистичната живопис.

 

Коментари

Коментари

Show Buttons
Hide Buttons