Историята на дядо Коледа и силата на желанията

Историята за веселия старец с червен костюм тръгва от християнски монах на име Николай живял във византийската провинция Кападокия. Легендата започва с историята на обеднял богаташ  решил  да продаде трите си дъщери в робство. Свети Николай не позволил това да се случи, като му подхвърлил тайно кесия със злато. Една от версиите гласи, че кесията, подхвърлена през комина попаднала в един от оставените да се изсушат чорапи до огнището.

Свети Никола Мирликийски Чудотворец e повелител на моретата, рибарите, търговците. Именно него почитаме на 6 декември, a в много страни празненствата и приготовленията за Коледа започват от този ден.  

Разказва се, че св. Никола обичал да помага на бедните хора и тайно се промъквал в комините на къщите, откъдето пускал монети и други дарове. Свети Николай дарил цялото си богатство на бедните и онеправданите.

В памет на неговата щедрост е останала традицията хората да си разменят подаръци.

Холандските преселници в Америка запазват  легендата и започват да го почитат ежегодно на 6 декемви със сбирки и размяна на подаръци. Името Синтер Клаас еволюира от нидерландския начин на изговаряне на свети Никола в Санта Клаус – произнесен на разговорен английски. Този начин на празнуване и идеята за посланието благодарност и размяна на подаръци започва бързо да се разпространява от началото на 19 век.

Колкото по-популярен ставал Санта, толкова повече се разширявало и въображението на хората, когато го описвали. Те си го представяли добродушен, вълшебник, магичен, с весели облекла дори се появили елелни и джуджета.

Kрасива коледна приказка „Гостуването на Свети Никола“ на професор на древногръцка литература Кларк Муур, написана за децата му, дала началото образа на закръгления и дребничък като елф старец, който пристига от Севера с шейна, теглена от малко еленче. Той броди по покривите на заспалите къщи и тихичко влиза през комините, за да остави подаръци на послушните деца. Пъха даровете в коледните чорапи, закачени над камината, пие мляко и яде бисквитки.

А деветият елен Рудолф е измислен от рекламния агент Робърт Л. Май, който написал коледна история, за младия елен Рудолф, с когото никой не искал да си играе, защото имал червен нос. Но когато през Коледната нощ паднала мъгла, Дядо Коледа се разтревожил, че няма да успее да разнесе подаръците. Но на помощ се появил самотният Рудолф и спасил Коледа, водейки шейната заради светлината на червения си нос. А всички еленчета са: Дашер, Дансер, Прансер, Виксен, Комет, Кюпид, Донер, Блитцен и Рудолф.

Най-обвързан е този днес с християнската традиция и раждането Христос, който принася себе си в дар на всички хора.

С Днешният образ на Дядо Коледа се свързва със щедрост и благродство, подканящ всеки към добри дела, към мечти, планове и пожелания. Идея, която бихме могли да реализираме в нашите рисунки, подаръци и поздравителни картички.

Аз ще ви помогна да нарисувайте своите мечти, и вълшебни желания за новата година.  

Вместо писмо ще ги завържем здраво за брадата на дядо Коледа. 

С помощта на Нейрографиката, на този удивителен метод в който с рисунки можем да променим живота ви в положителна посока. И през цялата година, ще откриваме подаръците които сме си пожелали, нарисували и поръчали!

Повече информация за метода Нейрографика ТУК

Рисувайте с Мега 

Нейрографика

Вълшебната брада на Дядо Коледа

авторска техника на Daria Bellmann

онлайн уъркшоп от 23.12. 2019 от 20:00 часа до 01.01.2020 – 20:00 часа 

Запиши се за да получиш линк към видеозаписа

Show Buttons
Hide Buttons