Магията на мартеницата в бяло и червено – първа част

Мартеницата крие много тайнства и магически сили. Къде може да ги открием?

В бялото и в червеното. Магията на мартеницата вплита белия и червения конец в един, две магически сили в една. Както денят не може без нощта, злото не може без доброто, така и човек и всяко живо същество не може и не трябва да бъде само. Животът е взаимодействие,  баланс, вплитане на чувства, съдби, връзки между отделните индивиди, което ни прави жизнени и щастливи.

Мартеницата е символ на дуалният свят в който живеем

Устойчивата и жизнена традиция да се изработват и подаряват мартеници за здраве и берекет на 1 март е вкоренена здраво в българския бит. Мартеницата и споделянето й е израз на дълбоки чувства – обич между родители и деца, между братя и сестри, любов между двама влюбени, уважение между колеги, толерантност между различни етноси. Затова традиционната българска мартеница вече прекосява граници и ни прави съпричастни с много народи.

Мартеницата- синвол на пролетта

Пролетта е новото начало след дългите мразовити дни на зимата. Всичко живо се събужда за нов живот. То расте и става все по жизнено до избухването му в животворни плодове на природата. В животинския свят самецът търси своята самка, за да осигурят безсмъртие на своя вид. Пробудилите се пчели облитат разцъфналите дървета и предвещават възкръсване на жизнения цикъл на майката природа.
Ние, човеците отваряме сърцата се за гореща и неизчерпаема любов към децата ни, между нас и ближния, готови да се раздадем, да дарим радост и щастие на тези които обичаме.
Пролетта е промяна. Промяна във вечната спирала на живота, но на ново по-възвишено стъпало. Надеждата, че новото ще бъде по-добро, по-хармонично, по-човечно, по-раздаващо любов.

Мартеницата е олицетворение на непреходната мъдрост

Непреходната мъдрост се предава от родители на деца, от учители на ученици, от поколение на поколение. В една от легендите мартеницата е плод на бащина заръка, на връзката между преживелия и младите, на мъдрия и зрелия към идващите след него по житейския път. Всяка пролет се обкичваме с нова мартеница, символизираща новото и по-съвършеното.

Мартеницата е израз на единение

Два конеца вплетени един във друг, два цвята съединени в едно цяло. Жестът да закачим мартеница първо на най-обичаните, на съседите и колегите, дори на непознати, влагайки най-искрени чувства и благопожелания към всички.

Следва продължение

Коментари

Коментари

Show Buttons
Hide Buttons